Péče o štěně

zdroj: https://www.vyzivapsuakocek.cz/clanky-o-vyzive/psi/pece-o-stene/pece-o-stene/

 

 

Má-li se Váš pejsek cítit dobře, je zapotřebí pro něj vytvořit odpovídající podmínky: zajistit mu pohodlné bydlení, nezbytnou výbavu, dobrou veterinární péči a především kvalitní, vyváženou stravu pro zdravý život.

 

Zdraví je přece nejdůležitejší věc na světě – to platí nejen o lidech, ale i o psech.

Co pejsci potřebují?

 

VHODNÉ BYDLENÍ

Má-li být Vaše soužití se psem v jedné domácnosti pro obě strany klidné a spokojené, vyžaduje to jisté přípravy. Váš čtyřnohý kamarád potřebuje svůj soukromý prostor – místo k odpočinku a jídlu; dále odpovídající množství pohybu a především spoustu Vaší lásky a pozornosti.

 

S pejskem v bytě je to poměrně jednoduché. Vyčleňte mu klidný kout na spaní, kde jej budete co nejméně rušit. Misky na vodu a jídlo umístěte na snadno omyvatelnou podlahu (např. v předsíni). U štěněte také nezapomeňte na dostatek prostoru ke hraní. Již předem se dohodněte se všemi rodinnými příslušníky, do kterých místností pes smí a které jsou mu zapovězeny. Tento systém pak od prvního dne důsledně dodržujte.

 

Příprava venkovního ubytování je už trochu náročnější. Základem je pohodlná zateplená bouda. Můžete ji vyrobit sami podle návodu v odborné literatuře nebo koupit hotovou. Chcete-li pro psa vybudovat kotec, pamatujte na dostatečnou rozlohu, stinné místo a bezpečné oplocení. Pes v žádném případě nepatří na řetěz nebo do těsné klece!

Štěně má první týdny života strávit s Vámi v bytě. A to i v případě, že bude později bydlet venku. Jedním z důvodů je zdraví pejska. Štěně se hůře vyrovnává s nepříznivými teplotními vlivy (horko nebo zima) a jeho imunitní systém zatím není připraven čelit infekčním nemocím. Druhým důvodem je psychický vývoj. Štěně si mezi 8.–12. týdnem věku vytváří trvalé vazby ke svému okolí (k Vám, dalším členům rodiny, známým, jiným zvířatům v domácnosti atd.). Proto je velice důležité být s ním v co nejtěsnějším kontaktu.

 

Pro Vašeho čtyřnohého kamaráda není natolik důležité, KDE žije, ale JAK žije. Určitě je šťastnější pes, který bydlí v malém bytě s laskavým a starostlivým člověkem, než pes, který má sice k dispozici obrovský výběh, ale pozornost majitele se omezuje pouze na přísun potravy!

 

 

ZÁKLADNÍ VÝBAVA

Váš pejsek prospí až 16 hodin denně. Je tedy logické, že pelíšek představuje velice důležitou součást jeho výbavy. Jelikož má štěně tendenci trhat a cupovat věci, pro začátek mu postačí starší složená deka. Později mu můžete koupit pohodlný pelech ve specializovaném obchodě pro zvířata. Nezapomeňte, že jej budete často prát a čistit, nevybírejte jej tedy pouze očima! Proutěné koše či polštáře z umělé kožešiny sice vypadají hezky, ale na údržbu moc praktické nejsou. Do psí boudy se hodí teplá deka nebo výstelka ze slámy (dobře izoluje a lze ji snadno vyměňovat).

Pes má mít dvě misky – jednu na krmivo a druhou na vodu. Vhodným materiálem je plast, kov nebo kamenina (ne sklo a keramika).

 

Obojek a vodítko jsou otázkou bezpečnosti Vašeho psa i Vašeho okolí. Pro štěně je vhodný jednoduchý kožený obojek podšitý měkkou plstí a lehké vodítko. Když povyroste, vyměníte je za odpovídající typ. I ten nejpřátelštější pes má mít svůj náhubek. Využijete jej při cestování MHD nebo při nepříjemném zákroku u veterináře. Náhubek nesmí nikde tlačit nebo odírat.

 

Pravidelná hygiena prospívá zdraví i vzhledu Vašeho psa. Do základní kosmetické výbavy patří: kleštičky na zkracování drápků, ušní tampony, vatové tampony na čištění očí, pinzeta na odstraňování klíšťat, kartáč nebo hřeben podle typu srsti, speciální psí šampon atd. Některá plemena potřebují pro dokonalý vzhled zvláštní úpravu a péči. V této oblasti Vám nejlépe poradí zkušený chovatel.

 

Hra je pro štěně nesmírně důležitá. Umožňuje mu vybít si energii a vyzkoušet si situace, s kterými se setká v reálném životě. Pejskovi dejte dostatek hraček. Vhodné jsou ale pouze ty, jež jsou určené přímo pro psy – gumové či plyšové dětské hračky jsou pro štěně nebezpečné.

 

 

ZDRAVOTNÍ PREVENCE A VETERINÁRNÍ PÉČE

Pevné zdraví je základním předpokladem pro šťastný a spokojený život Vašeho čtyřnohého kamaráda. Je pouze ve Vašich rukou, jak jej budete chránit. Dnes k tomu naštěstí máme spoustu možností – kvalitní výživou počínaje přes preventivní péči (očkování, odčervení, hygiena) až po účinnou léčbu onemocnění.

Doporučujeme Vám najít si „rodinného“ psího doktora. Veterinární lékař, který zná Vašeho pejska od útlého věku, snáze rozpozná jakoukoli odchylku od normálního stavu. Má přehled o prodělaných nemocích, očkováních a výživě. Lépe si poradí s Vaším psem v krizových situacích (např. při bolestivých zákrocích či agresivním chování při poúrazovém šoku).

 

 

Doporučené vakcinační schéma

 

Věk

Vakcinace proti

Doplňková vakcinace

6.–7. týden

psinka, parvoviróza, infekční zánět jater, psincový kašel

koronaviróza

9.–10. týden

psinka, parvoviróza, infekční zánět jater, leptospiróza, psincový kašel

koronaviróza, giardióza

12.–13. týden

psinka, parvoviróza, infekční zánět jater, leptospiróza, vzteklina, psincový kašel

koronaviróza, giardióza, borrelióza, dermatofytóza

15.–16. týden

parvoviróza (pouze některá plemena)

borrelióza, dermatofytóza

po 1 roce

psinka, parvoviróza, infekční zánět jater, leptospiróza, vzteklina, psincový kašel

koronaviróza, giardióza, borrelióza, dermatofytóza

 

  Péče o štěně

 

Štěňátko potřebuje téměř stejnou preventivní zdravotní péči, jako je tomu u miminek. Dříve, než si je přinesete domů, poraďte se s pejskaři v místě Vašeho bydliště. Jistě znají dobrou veterinární ordinaci někde v okolí. Jen co se štěně zabydlí, domluvte si první návštěvu. Veterinární lékař se Vás zeptá, jak se pejskovi daří, a podrobně jej prohlédne (uši, oči, tlamu, kůži, končetiny atd.). Naplánuje s Vámi také termíny očkování a odčervení. Pokud jste od chovatele dostali očkovací průkaz, nezapomeňte jej vzít s sebou.

V prvních měsících budete pravidelně docházet na injekce proti infekčním nemocím (viz tab. Doporučené vakcinační schéma). Veterinář současně zkontroluje celkový stav štěněte a v případě potřeby Vás objedná na doplňkovou prohlídku.

Pečlivě dodržujte určené termíny! Do doby, než bude mít štěňátko za sebou všechny nezbytné injekce, vyhýbejte se kontaktu s neznámými psy. Kromě vakcinace Váš pejsek podstoupí také opakovanou odčervovací kúru tabletami proti škrkavkám a tasemnicím. Pes musí dostat všechny předepsané léky, i když se Vám zdá, že žádné vnitřní parazity nemá!

Dbejte o pravidelnou hygienu pejska (kartáčování, stříhání drápků, čištění uší a očí atd.). Často mu prohlížejte srst a kůži, jestli na ní nenajdete blechy nebo klíště. Vnější cizopasníci nejsou pouze estetickým, ale i zdravotním problémem. Mohou být přenašeči vnitřních parazitů (blecha – tasemnice) nebo nebezpečných infekčních nemocí (klíště – lymeská borrelióza). V boji proti vnějším cizopasníkům dnes máme mnoho účinných prostředků (pudry, zásypy, šampony, impregnované obojky, speciální odpuzující roztoky). Při jejich výběru a způsobu použití Vám opět nejlépe poradí Váš veterinární lékař.
Máte-li jakékoli pochybnosti o zdraví štěňátka, bez prodlení vyhledejte Vašeho veterinárního lékaře nebo se s ním alespoň poraďte po telefonu.

 Péče o dospělého psa

Pamatujte si, že účinnost očkovacích látek je 1 rok. Pečlivě hlídejte očkovací průkaz Vašeho psa a po 12 měsících od poslední prodělané vakcinace se objednejte na přeočkování (některé ordinace automaticky posílají pozvánky). Od 5. měsíce věku nechávejte pravidelně 1x měsíčně vyšetřit trus u Vašeho veterinárního lékaře. · Pokud zjistíte červy nebo články tasemnic v trusu Vašeho psa, podejte mu odčervovadlo a za 1-2 týdny nechte vyšetřit trus pro kontrolu účinnosti léčby. (více o odčervování zde)


I dokonale zdravého psa by měl alespoň jednou ročně vidět veterinární lékař. Nejjednodušší pro Vás bude, když si současně s očkováním domluvíte také kompletní preventivní zdravotní prohlídku.

 

Pro další péči o dospělého psa platí v zásadě stejná pravidla, jako je tomu u štěňat. Tedy pečlivá hygiena, pravidelná kontrola srsti a kůže, ochrana před vnitřními a vnějšími parazity, návštěva veterináře či alespoň telefonická konzultace při každém zdravotním problému. Vaši pozornost si také zaslouží psí chrup.        Důvěřujte svému veterinárnímu lékaři. Pokud Váš pejsek onemocní, pečujte o něj přesně podle jeho rad a doporučení. Častým důvodem neúspěšné léčby je právě zanedbání pokynů a netrpělivost ze strany majitele. Nevynechejte žádnou předepsanou kontrolu, byť by se Vám pes zdál zcela v pořádku.

 

Neváhejte se veterináře zeptat na cokoli, co Vás zajímá nebo s čím si nevíte rady. Veterinární lékař není specialistou pouze na zdravotní problematiku – rád a hlavně odborně Vám poradí také s výživou, hygienou nebo výchovou Vašeho psa!

 

 

ZDRAVÁ VÝŽIVA – ZDRAVÝ ŽIVOT

Pes je ochoten sníst téměř cokoli, kdykoli a v jakémkoli množství. Zkušenější majitelé by mohli vyprávět, co všechno umějí jejich miláčkové spořádat:

nestřeženým nedělním rodinným obědem počínaje přes nevábně vonící zbytky od popelnic až po věci z našeho hlediska zcela nepoživatelné.

 

Jenže se psy je to jako s malými dětmi – ne všechno, co jim chutná, jim také prospívá. Psí organismus je jako citlivý hodinový strojek. Ke správnému fungování potřebuje denně přijmout téměř čtyři desítky různých živin v přesně stanoveném množství a poměru. Jakýkoli dlouhodobý nedostatek, přebytek nebo nerovnováha se brzy projeví na zdraví Vašeho čtyřnohého kamaráda.

 

Při sestavování krmné dávky samozřejmě nelze opomenout, že jídlo má psovi přinášet nejen užitek, ale také potěšení. Vždyť nač by nám byla sice dokonale vyvážená, biologicky vysoce hodnotná směsice, když nad ní náš pes ohrne čumák?! Zdrojem zdraví a duševní pohody je tedy pouze nutričně vyrovnané a současně chutné krmivo.

 

Volba krmiva je jedním z Vašich nejdůležitějších rozhodnutí – zaslouží si mimořádnou pozornost a péči.

Co se v mládí naučíš...

 

Není důležitější období života, než je štěněcí a dorostenecký věk!

 

Pejsek roste 12x rychleji než lidské miminko. Za jeden až dva roky se změní z malinké chlupaté kuličky v dospělého psa. Prodělá množství fyzických i psychických změn, vytvoří si modely chování, jež ho budou provázet po celý život. Je pouze ve Vašich rukou, aby z něj vyrostl krásný, zdravý a disciplinovaný pes, se kterým je radost žít. K tomuto cíli vede několik cest: láskyplná péče, důsledná výchova, kvalitní veterinární starostlivost a správná výživa.

 

Fyzický i psychický vývoj štěněte probíhá v několika fázích:

  Novorozenecké období

od porodu do odstavení

Zpočátku štěňátka připomínají psy jen vzdáleně a většinu dne stráví spánkem a jídlem. Kolem 3. týdne věku se začnou měnit přímo před očima. Houstne jim srst, otevírají se očka a ouška, prořezávají se mléčné zoubky. Zkoušejí první nejisté krůčky a vydávají se na průzkum okolí. V 8. až 12. týdnu, kdy odcházejí k novému majiteli, jsou z nich už zdatní chlapáci. Umějí sami jíst, koordinovaně se pohybovat, vesele skotačí a poznávají svět. Odpovědný chovatel chrání zdraví svých štěňátek již od nej-útlejšího věku. Kolem 6. týdne věku s nimi navštíví veterinární ordinaci, kde prodělají první očkování proti infekčním nemocím a preventivní kúru proti vnitřním parazitům. Veterinář jim vystaví očkovací průkaz, který Vám chovatel předá při převzetí pejska.

Výběr štěněte: Možná se Vám to zdá neuvěřitelné, ale již první týdny života štěněte rozhodují o tom, jaký se z něj v budoucnu stane společník. Toto období nazýváme tzv. fází rané socializace. Je to čas, kdy se pejsek seznamuje a vytváří si vztahy s člověkem. Prostřednictvím her s mámou a sourozenci se učí, jak se chovat k příslušníkům vlastního druhu.

Pamatujte, že se štěňátkem, jež si vyberete, prožijete mnoho dalších let. Než si je odnesete domů, pečlivě si je prohlédněte, zda je na první pohled zdravé, vitální a dobře živené. Pozorně sledujte jeho chování. Všimněte si také, v jakém prostředí štěňata a dospělí psi u chovatele žijí, jaký k němu mají vztah. Správně odchované štěně by mělo být tzv. dobře socializované – mít vstřícné chování k člověku (i neznámému), zvídavě reagovat na dění kolem sebe, slyšet na své jméno a ovládat elementární základy hygieny (např. vědět, že se nečurá do pelíšku).

  Štěněcí období

od odstavu do 6. měsíce věku

V prvním půlroce života organismus štěňátka prodělá nejvíce fyzických změn – rychle nabírá na váze a výšce (tzv. období překotného růstu), prudce se vyvíjí jeho kosterní, nervová a oběhová soustava, vnitřní orgány, utváří se kompletní mléčný chrup, který se kolem 3. měsíce mění za trvalé zuby.

Právě v té době se ve velké míře rozhoduje o příštím vzhledu a vnitřním zdraví psa. Štěně má samozřejmě jisté genetické předpoklady, jež nelze ovlivnit. Na druhé straně mu díky správné výživě a preventivní zdravotní péči můžete pomoci využít veškerý vrozený potenciál. Pečlivě dodržujte doporučení Vašeho veterinárního lékaře, absolvujte všechna předepsaná očkování, sledujte tempo růstu pejska a především dbejte o jeho správnou výživu.

Výchova štěněte: Štěňata jsou v tom věku zkrátka úžasná. Každou chviličku, kdy právě nespí, využívají k nekonečnému řádění a poznávání světa. Někdy přecení své síly a usnou uprostřed hry nebo si na vycházce sednou na bobek a žalostně se dožadují, abyste je nesli. Umějí se tvářit tak roztomile, že jim odpustíte i tu největší lumpárnu. Ale pozor – už takhle malý pejsek potřebuje řádné vedení a výchovu. Společenské návyky, jež získá v tomto období, si s sebou ponese po celý život! Postupně jej naučte hygieně, seznamte s provozem na ulici, s jinými lidmi a zvířaty, dopřejte mu dostatek příležitostí ke kontaktu s příslušníky svého druhu, naučte jej několik základních povelů.

Pamatujte na jedno základní pravidlo: Ve Vaší domácnosti vždy poroučejte Vy, ne pes! Štěně musí znát slovo NE! Život se psem, jenž přerostl svému pánovi přes hlavu, se dříve či později stane nesnesitelný pro všechny zúčastněné strany.

  Dorostenecké období

od 6. měsíce do dospělosti, tj. 12.–24. měsíc věku podle plemene

Přichází čas, kdy se štěňátko mění v dospělého psa. Tempo růstu se rapidně zpomaluje, dotváří se kostra, trvalý chrup a vnitřní orgány, svaly nabývají na objemu. Pes dorůstá své cílové výšky a váhy. „Dospělejším“ se stává i jeho chování. Ještě stále sice miluje divoké hry a dovádění, dokáže se už ale lépe a déle soustředit. Spolehlivě dodržuje hygienu, ví, co se smí a co ne, přestává ničit zařízení bytu. Stejně jako děti i psi procházejí pubertou. Kolem 9. měsíce začne psí dorostenec projevovat zájem o opačné pohlaví, může se chovat vzdorovitě, tvářit se uraženě na každé, byť spravedlivé, pokárání, ignorovat veškeré příkazy a zákazy. Tady je jediný recept – zachovat si chladnou hlavu a vydržet! Každá puberta jednou skončí...

 

 

Výcvik mladého psa: Půlroční pes je už dostatečně fyzicky i psychicky zralý pro začátek seriózního výcviku. Jestli se chcete věnovat sportovní kynologii, mít ze svého psa záchranáře nebo soutěžit v agility, najděte si ve svém okolí vhodný klub či cvičiště. Ale i když má být pes pouze Vaším společníkem, měl by – v zájmu jeho bezpečnosti a bezproblémového soužití s okolím – ovládat alespoň několik základních povelů:

  • bez prodlení přijít na zavolání
  • na příkaz NE! (případně NESMÍŠ! nebo FUJ!) přerušit nežádoucí činnost
  • disciplinovaně chodit na vodítku
  • znát cviky SEDNI!, LEHNI!, ZŮSTAŇ! a NA MÍSTO!
  • umět uvázaný na vodítku v klidu vyčkat na Váš příchod (např. před obchodem)

V odborných knížkách a časopisech pro milovníky psů najdete podrobný návod, jak při základním výcviku postupovat.

 

Mladého psa při výcviku nepřetěžujte. I když se jeho energie zdá nevyčerpatelná, nedokončená kostra a nervová soustava ještě nejsou připraveny nést stejné nároky jako u dospělého jedince. Za každý, byť i ne zcela správně provedený, cvik psa hodně chvalte a odměňujte.

 

 

Postup, jak z Vašeho štěňátka vychovat zdravého a příjemného čtyřnohého společníka, by se dal shrnout do 5 V:

 

Výběr: štěně odchované s láskou a péčí má všechny předpoklady stát se Vaším dobrým společníkem


Výchova: láskyplné, ale důsledné vedení je základem pro Váš dobrý vzájemný vztah a vytvoření Vaší přirozené autority

 

Výcvik: základní poslušnost umožňuje bezproblémové soužití s okolím

 

Veterinární péče: pravidelná preventivní péče a okamžité řešení zdravotních problémů chrání zdraví Vašeho psa

 

Výživa: umožňuje Vašemu psovi využít všechen vrozený potenciál pro zdravý a šťastný život